Blefaritt – behandling og tips

shutterstock_164524328.jpeg
Del denne saken

Blefaritt, eller øyelokksbetennelse, kan føre til ubehag og kløe i øyelokkskanten. Det hender også at huden på øyelokket flasser. Blefaritt er ofte en kronisk tilstand. Blefaritt oppstår i kjertler i øyelokkskanten, men årsakene til blefaritt kan være flere. Her besvarer vi noen vanlige spørsmål om forebygging og behandling av blefaritt.

 

Symptomer på blefaritt 

·       Øyelokkskantene er irriterte og øyelokket er hovent.

·       Øyelokkene kan få en fettete hudoverflate med skjelldannelser og flass.

·       Puss kan få øynene til å klistre seg sammen, særlig om morgenen.

·       Større følsomhet for lys.

·       Mange opplever det som ubehagelig å bruke kontaktlinser. Har du tilbakevendende blefaritt og bruker kontaktlinser, bør du vurdere alternativer.

·       Stor betennelse kan føre til håravfall fra øyevippene eller til tåreflod hvis det er en bakterieinfeksjon som sprer seg til hornhinnen.

Årsaker til blefaritt

Blefaritt oppstår som betennelse (inflammasjon) i hår- og talgkjertler på øyelokket. Det kan være forårsaket av en bakterieinfeksjon, men kan også være en allergisk reaksjon. De som plages med særlig tørr og flassende hud, eller veldig fet hud, er også mer utsatt for plager med øyelokkene. Blefaritt opptrer oftere enn ellers hos personer med allergier eller eksem.

Behandling av blefaritt

Blefaritt går som regel over av seg selv. Det er flere ting du selv kan gjøre for å behandle blefaritt og lindre plagene. Det viktigste er å rengjøre øyelokkene. En ren, varm klut kan brukes som kompress, eller til å vaske øyevippene og forsiktig skrubbe øyelokkskanten. Denne behandlingen av blefaritt stimulerer også kjertlene til å tømme seg. Om behandlingen gjentas noen ganger for dagen, vil det virke lindrende og forebyggende. Hudskjell kan fjernes med en fuktet bomullspinne. Ved særlig tørre øyne fås kunstig tårevæske kjøpt reseptfritt på apoteket.

Om du har blefaritt som ikke går over av seg selv, eller tilbakevendende plager, bør du rådføre deg med fastlegen din. Hvis legen mistenker en bakterieinfeksjon, kan det skrives ut resept på antibakterielle øyedråper/øyesalve. Fastlegen kan henvise deg til øyelege eller hudlege, hvis det mistenkes en underliggende årsak til blefaritten som kan behandles.

Er blefaritt smittsomt?

Blefaritt er ikke smittsomt for andre. Det er derimot ikke uvanlig at blefaritt smitter fra det ene øyet til det andre. Blefaritt opptrer ofte på begge øynene, men trenger ikke å gjøre det. Unngå derfor å gni deg i øynene med hendene.

Første steg

Bestill gratis uforpliktende
forundersøkelse

Her får du vite om du kan korrigere synsfeilen din samt hvilken metode som passer best for deg.